bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

5 TRUCS PER GUARDAR EL VI

Publicat el 20/09/2013 a les 21:10, per

En aquesta ocasió vull donar a conèixer 5 trucs essencials per guardar el vi en unes condicions òptimes per assegurar la seva bona evolució. El vi pot millorar o empitjorar en ampolla i tot depèn exclusivament de les seves característiques, de la seva qualitat en el procés de vinificació i de la seva guarda.

Com guardar el vi?

D’una manera simple i fàcil us deixo unes pautes a seguir per poder conservar els vostres vins a casa en les millors condicions:

1-Temperatura.

Em d’escollir un rang de temperatura, una temperatura constant anual que oscil.li entre els 14ºC i 16ºC. Temperatures inferiors a 11ºC frenen l’evolució, i amb temperatures superiors a 18ºC l’acceleren.

2-Humitat.

Ens hem de moure amb humitats entre el 60% i el 70%, amb humitats superiors correm el perill de formació fongs i amb ambients molt secs els suros dels taps pateixen i s’assequen amb la conseqüent evaporació del vi.

botellero-de-vino[1]

3-Llum.

No exposarem el vi a la llum solar. Mantenir en un lloc amb il.luminació  justa per poder llegir l’etiqueta.

4-Ventilació i olors.

Un lloc amb bona circulació d’aire evita aromes a tancat i el desenvolupament de fongs. Lluny d’olors de cuina, de productes químics o de neteja!!

5-Els prestatges on emmagatzemarem el vi millor que siguin de fusta o de maons. Evitarem els metalls per la seva conductivitat. I no cobrir mai amb grava, pedres o ciment. I per acabar tenir les ampolles sempre en posició horitzontal per mantenir el suro humit i el vi sense contacte amb l’aire.

I si  no tenim espai per guardar el vi, una opció fàcil i pràctica és adquirir una vinoteca amb la que en un espai reduït podem controlar de manera constant tots els factors ambientals. Actualment n’hi ha de tot tipus i de diferents mides. Una bona mida son les de 25-30 ampolles. On en un espai no gaire gran podem guardar força vins.

Escrit per

Deixa un comentari