bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Beure per creure

Publicat el 17/07/2014 a les 9:34, per

 Tothom té el seu vi preferit. Pot ser més afruitat o més sec. Blanc, rosat o negre. Amb Bombolles o sense, més fresc o més estructurat. D’alguna varietat com el Xarel·lo, Verdejo o Chardonnay, potser, Tempranillo, Garnatxa o Cabernet Sauvignon…això per dir-ne unes quantes a l’atzar.

Beure Per CreurePotser preferim un Rioja, o un Rías Baixas, un Borgonya o un Priorat, Malborough, Rueda o Sancerre…

Grans Cellers que ja són marques històriques, petits elaboradors o antigues promeses que ja són una realitat.

Tots tenim les postres debilitats, però hem de ser conscients de que depèn de com, qui, quan i on es produeixi el vi, tindrà unes qualitats o unes altres.

Hauríem d’aprendre a fugir dels tòpics que ens envolten. Així doncs, al qui li agrada el Rioja, hauria de tastar el que és el Tempranillo de la Rioja Alta o Alavesa, o per contra una Garnatxa de la Rioja Baja.

Oblidar-nos que un Priorat és “fort” com es diu moltes vegades. No és el mateix un vi de Bellmunt que un de Torroja, o de Gratallops. Una Garnatxa o una Carinyena. I tot, és dins de la D.O.Q Priorat

Deixar reposar dins l’ampolla els famosos albariños de Rías Baixas dos o tres anys per veure com les notes més cítriques i herbàcies evolucionen cap a uns aromes més frescos, salins i marins que fan que guanyin complexitat en aquest temps.

Igualment passa amb les varietats.

La fruita tropical de la Sauvignon Blanc de Rueda o el Penedès, passa a ser més vegetal i mineral si prové del Loire o amb notes més marines  i  metàl·liques quan  prové de Nova Zelanda.

Estimo el viUna Chardonnay del Penedès o Navarra sempre serà més madura que una que provingui de Mersault o Chablis.

Els famosos Cabernets de la zona del Médoc tenen unes pirazines (Aroma a pebrot verd) que aquí ho considerem defectes.

Aquests són només uns exemples de la llarga llista que podríem fer.

Actualment el món segueix sent molt gran però alhora se’ns ha fet petit, i això ens permet tastar vins de tot arreu.

La màgia d’una ampolla de vi, és que et transporti cap allà on s’ha fet, sigui d’on sigui. Els raïms no saben que són les fronteres!!

Begueu el que més us vingui de gust, si pot ser amb bona companyia, molt millor, ja que  no hi ha res millor que compartir una ampolla, però  sigueu valents i demaneu alguna cosa igual però diferent….Només així…quan BEGUEU US HO CREUREU!!!

Sergi Figueras – Sommelier de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari