bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Catalunya, terra de vins

Publicat el 05/08/2014 a les 11:33, per

“QUE COSA ES VI”

“O fuch ques trau dels rayms, y fe encola quant fon premuts ab los peus o ab la premia, abans que aya bullit li diem moft, pero apres que ha bullit, y treta tota la efcuma, y bruticia, es nomenat propriament vi”.

Llibre dels secrets d’agricultura, casa rústica y pastoril

Prior Fra Miquel Aqustí, S. XVII

 

Catalunya, terra de vins

Tal i com demostra aquesta cita de fa uns quants segles, a Catalunya s’ha fet vi des de sempre, i se n’ha estudiat els mètodes d’elaboració molt abans que a d’altres terres actualment més afamades i reconegudes que les nostres. És per això que cal que nosaltres, els catalans, tinguem una cosa clara: de la nostra terra en surten molt bons vins. El problema és: els cDenominacions d'origen catalanesoneixem? Els apreciem? Els sabem vendre? Intentarem fer una passejada ràpida per la tipologia vitivinícola catalana.

Començaríem amb el vi per excel·lència de Catalunya: el Cava. Alegre, suggerent i engrescador. Provinent, principalment, de la zona del Penedès. També hi ha altres escumosos interessants que, tot i no tenir l’etiqueta de Cava sorprenen i donen alegria a la taula.

 Pels vins blancs tenim moltes opcions, variades i ben diferents entre elles: la frescor i joventut dels blancs del Penedès, tradicionals i vius; els d’Alella, de l’Empordà i de la Conca de Barberà, frescos i perfumats, moderns; els vins de garnatxa blanca de la Terra Alta, densos i amb caràcter i, com no, de la nostra picapoll, aquí al Bages, afruitada, varietal.

Rosats lleugers però amb personalitat d’arreu de Catalunya, amb més intensitat i personalitat els del Montsant.

I pel que fa als negres, vàries opcions, totes diferents però igualment atractives: els mundialment reconeguts vins del Priorat, intensos, complexes, minerals, concentrats i tànnics o bé els refrescants i fragants Costers del Segre, amb les vinyes ben altes, mostrant maduresa i melositat.

I què dir dels generosos de Tarragona? Aquelles misteles, vins de missa, rancis…

Com podeu comprovar tenim un paisatge vitivinícola ric, variat, ampli i, el més important, de qualitat. La pregunta és: per què no ho explotem més? Enòlegs i elaboradors, sommeliers i venedors, distribuïdores, comercials, patronals, institucions i, evidentment, el consumidor final, el client. Tots hem de fer més per tal que els nostres productes, que són d’una qualitat excel·lent, tinguin més sortida i més mercat. La demanda no neix sola, no apareix del no res; es provoca, es crea. Què tal si ens hi posem tots plegats?

Josep Pelegrín.

Summiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari