bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

D.O. Montsant, una alternativa interessant

Publicat el 25/04/2013 a les 10:00, per

La D.O. Montsant es una denominació d’origen relativament jove creada l’any 2001, que anteriorment era la subzona de Falset dintre la D.O. Tarragona. Situada en una zona de llarga tradició vitivinícola, i actualment considerada com un valor emergent, que molts no dubten en qualificar-la com “un gran descobriment”.

Una de les claus de l’èxit que estan tenint els vins de la D.O. Montsant és l’equilibrada relació qualitat-preu, que la converteixen amb una alternativa interessant.

Podríem definir-la com una denominació jove amb un gran futur prometedor per endavant.

Montsant3

La història ens indica que ja en època de l’Imperi Romà s’elaborava vi a la zona i que la primera expansió de la vinya als pobles que actualment formen part de la D.O. Montsant va tenir lloc a l’Edat Mitjana, aprofitant la conquesta i repoblació cristiana de la zona, fins llavors en mans dels àrabs.

Però va ser de la mà dels monjos de la Cartoixa d’Scala Dei quan el conreu de la vinya va esdevenir indissociable. Aportant noves tècniques que potenciaren el creixement de les vinyes.

La implantació de la Cartoixa va ser prou important com per donar nom a tota una comarca: El Priorat (terres del prior) , en la que actualment hi conviuen dues denominacions d’origen: la D.O.Q. Priorat i la D.O. Montsant.

La D.O. Montsant la integren 7 municipis repartits entre les comarques del Priorat i de La Ribera de l’Ebre.

El territori el tenim delimitat al nord per les serres del Montsant i la Llena, a llevant hi trobem la serralada prelitoral d’Argentera, la Mola de Colldejou i Llaberia. A ponent les serres de la Figuera i del Tormo. I al sud el territori s’obre vers el riu Ebre.

montsant2

És accidentat i abrupte en general, encara que suau en algunes zones del sud. Amb diversitat de sòls amb orígens i composicions variables.

Distingim sòls compactes i calcaris, granítics i disgregats i també pedregosos formats per pissarres (llicorella).

Els vins blancs es caracteritzen i diferencien d’altres per la seva sedositat. Els elaborats amb Garnatxa Blanca i Macabeu tenen molta personalitat, amb aromes elegants. Els joves són càlids i  amb remarcat caràcter varietal; els que fermenten en fusta al pur “estil” Borgonya són densos i complexes, amb molts matisos i evolucions durant el tast, i amb una llarga vida en ampolla. La barrica reforça la seva estructura aportant cremositat.

Els vins negres tenen un especial gran potencial per envellir. Colors intensos, aromes varietals amb la base majoritàriament de Garnatxa Negra i Samsó (carinyena) on dominen les fruites madures, fins i tot panses, sensacions balsàmiques i especiades.

montsant4

En la majoria dels casos aquestes varietats estan complementades amb Cabernet Sauvignon a Syrah (molt ben adaptades a la zona) proporcionant estructura i augmentant matisos.

Els vins amb fusta detectem fumats, espècies, cacau i mineralitat amb un gran ventall de sensacions i fragàncies que reflexen el paisatge. Són complexes, amples, rodons i llargs.

Us invito a fer un tast dels vins d’aquesta jove denominació d’origen amb una llarga tradició. On la història i les noves generacions de viticultors es fonen per crear vins d’altíssima qualitat que a hores d’ara ja són reconeguts arreu del món.

D’un territori abrupte i dur climatològicament neixen uns vins que no ens deixaran indiferents.

*Fotos extretes de la web de la D.O. Montsant

Escrit per

Deixa un comentari