bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Dinar de Nadal

Publicat el 15/12/2014 a les 20:04, per

Aquest any, em toca anar a dinar a casa l’àvia, bé, com cada any. El menú, serà divers, i alhora el mateix, com sempre. Cap problema, m’agrada força, i a més amb els anys ja sé el que toca per dinar.

D’aperitiu, una mica de salmó fumat, foie amb confitura de ceba, torradetes per acompanyar, alguna sorpresa culinària de la mare… Tot ideal per començar amb un Cava Brut, refrescant, subtil, el punt golós pel foie i degorjat des de fa un temps per a què la sensació del llevat es conjugui amb el fumat del salmó.

Dinar de Nadal

De primer, no pot faltar l’escudella amb galets. És difícil maridar qualsevol cosa amb un líquid, però una Manzanilla Pasada  crec que anirà perfecte amb el caldo. Segona part, anirem amb la carn d’olla. Normalment aquest aquesta és la part del dinar que em salto, però aquest any faré una excepció. Hi tinc una Garnatxa Negra del Priorat joveneta, que té prou estructura per aguantar la carn d’olla i els tocs cítrics de la Garnatxa que m’ajudaran a que no se’m faci pesat. Aquest any m’he proposat no bellugar-me de la taula , fins a l’hora de sopar (si és que sopo!!).

Després de la primera esbufegada del dinar, és l’hora del peix. Des de sempre hem fet llagostins. Senzill, a la planxa,  i el millor, menjar-se’ls amb els dits. Un Brut Nature per a que vagi netejant el greix dels llagostins a la planxa.

De carn, pollastre rostit, amb prunes i figues. He escollit dos vins , que cadascú prengui el que vulgui. Una Carinyena del Montsant, d’anyada càlida, buscant la maduresa de les prunes i figues en el vi, i un Chardonnay de la Borgonya, del poble de Mersault. És estructurat i fresc alhora.

Per pair, una mica de fruita. Segurament, com des de fa molt, ens tocarà pinya natural. Ens ho prendrem amb una  garnatxa blanca dolça, no gaire però, per a no enfavar-nos.

Finalment, torrons, neules i polvorons.  Seguirem amb cava i tornarem al brut. Que acompanyi les ametlles dels torrons. I que hi ha millor que omplir-se la copa de cava i xuclar amb una neula com si fos una palleta?

Ah! Me’n descuidava…… També tindrem durant tot el dinar l’ampolla de Semi Sec, que si no l’àvia se’ns emprenyarà!!!

Sergi Figueras – Sumiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari