bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Do, Re, Mi… Tocant el violí

Publicat el 30/01/2015 a les 13:41, per

Do Re MiUn dia parlant amb un gran sommelier, em va comentar que el raïm no hi entén de fronteres (només les climatològiques), que les fronteres les hem posat nosaltres, ens agradin com estan o les volguéssim diferents.

Per altra banda,  existeixen les Denominacions d’Origen. D.O

Segons la seva definició,  una Denominació d’Origen, és un producte d’una zona determinada amb unes característiques determinades. Hi ha moltes vegades que les Denominacions tenen Subzones. Fins i tot n’hi ha que dins seu incorporen Vins de Finca. És com si s’anés passant per un  embut, arribant a microclimes dins de les mateixes Denominacions.

No passa el mateix en altres Denominacions, que enlloc d’enclavar-se en una zona geogràfica amb unes característiques organolèptiques i climatològiques, s’engloba tot dins d’un mètode de fer aquest tipus de vi. Estic parlant de vi escumós, exactament del CAVA.

El primer error és comparar-nos amb el CHAMPAGNE. No entenc aquesta mania. Primer perquè provenen de varietats diferents. Repassem les clàssiques: CAVA : Xarel·lo, Macabeu i Parellada / CHAMPAGNE: Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier.

Per què no comparem mateixes varietats i manera de fer altra tipus de vi. Per exemple, un Cabernet del Médoc amb un Cabernet del Penedès?

A mi el CAVA em fot de mala llet i alhora em sap greu per amics i productors. Em sap greu  que gent que cuida les seves vinyes, que intenta fer la millor matèria prima, el millor cupatge i el millor producte, amb mètode tradicional, es trobin que el seu producte se’ls hi compari amb productes molt més econòmics i s’hagin de rebaixar a preus escandalosament barats, per cobrir despeses i prou.

Alhora em fot de mala llet, que un producte que podria ser únic, es converteixi a vegades en un producte vulgar, que s’hagi polititzat tant i que es pugui fer en diferents zones que no tenen res a veure entre elles, sense desmerèixer cap ni una, faltaria més.

Si a França hi ha el Champagne i després el Crémant, això si cada un amb la seva zona, Borgonya, Loira, etc. Per què no es pot fer aquí?

De res ha valgut l’esforç per a que nostre “XAMPANY” fos anomenat CAVA per a que ara dinamitin el nom tan fàcilment. Puc entendre que cada cop hi hagi cellers que facin la seva i marxin de les D.O., però sap greu pels que segueixen lluitant i es veuen cada cop més dèbils.

Tornant al principi, sobre les fronteres i el raïm, i penso que tota publicitat és lícita, o no!!

En un moment, en què estem vivint canvis polítics i de personalitat, crec que missatges dins d’anuncis d’un producte sobren, i bastant. Els cellers publiciten els seus productes des d’una  vessant política marcada. N’hi ha que ho fan de manera més subtil, i n’hi ha d’altres que van al bulto.

Senyors Cavistes en aquest cas, nosaltres no ens bevem ni la bandera espanyola, ni la francesa, ni la senyera, amb estelada o sense. Estaria bé que es limitessin a fer un bon producte, i que  no ens obligui a prendre ALMAX pel que hi posen dins de l’ampolla i menys per la publicitat!!

Salut i Bombolles!!

Sergi Figueras – Sumiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari