bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

El moment de seleccionar vi en un restaurant

Publicat el 25/01/2013 a les 12:07, per

 
 
 
 
 

Quantes vegades ens trobem amb noms de vins desconeguts a la carta de vi de molts restaurants. En general, el desconeixement sobre la qualitat dels vins suggerits fa que la selecció s’inclini per un vi negre en comptes d’un blanc, “una aposta més segura” per a alguns. Això no és per res cert, ja que existeixen grans diferències en qualitats tant en vins blancs com en negres.

Pel què fa a l’edat del vi, és convenient recordar que els vins blancs es solen consumir joves i, amb excepció d’algunes referències de preus més alts que es troben normalment al final de la llista, estaran en el seu moment òptim de consum. Amb referència als vins negres, exceptuant els joves com “Riojas cosecheros” i uns altres, els vins de preu mitjà es beneficien d’haver passat algun temps en ampolla. Aquests vins és convenient obrir-los una estona abans perquè “respirin”.

Pel què fa a la temperatura de servei, els blancs en general, són servits a 7– 10º C, i són col·locats en una glaçonera amb gel perquè aquesta temperatura es mantingui. Els vins negres, d’altra banda, s’expressen millor a una temperatura de 16 -18º C, indiferentment a la temperatura ambient. Per aquest motiu, és recomanable col·locar el vi negre en una glaçonera amb gel si fos necessari per ajustar la seva temperatura.

Finalment, és important saber que és més probable trobar negres d’anyades pobres que blancs. Això es deu al fet que els raïms blancs maduren abans que els negres, pel què es poden veremar abans que els problemes climàtics en una mala anyada empitjorin.

A Vidal

Escrit per

Deixa un comentari