bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

EL PLA DE BAGES, TERRA DE VINS

Publicat el 14/10/2013 a les 11:58, per

 

Aprofitant que el primer cap de setmana d’octubre es va celebrar la festa de la verema a Artés, i que també es va donar a conèixer i presentar la nova guia d’enoturisme del Bages, vull fer un petit homenatge a la nostra terra.

Vull recordar i recuperar aquesta històrica terra dedicada a la vinya que degut a la fil.loxera i principalment a la industrialització va passar de ser la comarca que produïa més litres de vi en tot Catalunya a quasi desaparèixer, fins que cap a mitjans dels anys 90 recuperà les regnes del seu futur apostant i posteriorment posicionant els seus vins entre els millors del nostre país.

IMG1199Manresa com a capital de la  D.O. Pla de Bages conserva un patrimoni vitivinícola urbà increïble, només a l’entrar a la ciutat per la Via de Sant Ignasi trobem restes d’una tina de fermentació amb els seus cairons. I per una de les antigues entrades a la ciutat, el portal del Carrer Sobrerroca, hi ha algunes cases que encara consereven aquest tipus de tines. Però el més increïble és sortir del nucli de la ciutat i endinsar-se pels boscos que l’envolten.

En aquesta ocasió viatjarem pel camí de Sant Jaume, de Manresa a Montserrat, on durant tot el camí observem restes del cultiu de vinya, antigues terrasses menjades pels boscos de pins i roures, barraques de pedra seca, camps que actualment son cultius de cereals… però amb un denominador comú, la terra i el clima òptim per a que la vinya pugui créixer i donar el fruit per dotar els vins del Bages d’una singularitat que els diferencia.

Un territori que torna a recuperar els seus orígens, una terra de vi, un paisatge de tradicions i una D.O. amb un futur molt i molt prometedor.

IMG1193I gràcies a aquests tipus de guies, actes promocionals, presentacions, festa de la verema, recuperació del patrimoni vitivinícola  i sobretot a la feina ben feta dels cellers fan que aquesta comarca torni a somriure i sigui un mirall per altres.

Escrit per

Deixa un comentari