bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Frai Juníper Serra: Una visió que perdura a la copa

Publicat el 09/02/2015 a les 13:31, per

Frai Juníper SerraL’altre dia al vespre sopàvem amb la meva dona tot veient les notícies. Una mica d’embotit, formatges i foie, tot acompanyat amb un escumós nord-americà. Un Carneros 2003, un vi del celler Gloria Ferrer, a la subzona de los Carneros, de la North Coast Californiana. Un sopar especial sempre amb un vi especial.

I entre notícies de corrupció, crisi econòmica i guerres, una que em va cridar l’atenció: el Papa Francesc inicia els tràmits de canonització de Frai Juníper Serra.

No, no m’he tornat boig. Una notícia religiosa? Doncs en part, sí. Però Serra no va ser important només des del punt de vista religiós. Aquest monjo franciscà nascut a Petra, a les Balears i fill de pagesos, va ser missioner. Va ser l’encarregat de fundar a finals del segle XVIII diverses missions a la Baixa Califòrnia que, posteriorment, seguint l’anomenat Camí Real, es van extendre cap a la part nord d’aquest estat americà.

Missions CalifòrniaI això que té a veure amb el vi? Doncs entre d’altres tasques, part de la fundació de les missions va consistir en plantar vinya als indrets on s’establia, empès pels coneixements que havia mamat de ben petit a casa seva. Va ser el primer que va plantar vinya a la part nord de Califòrnia, per ser més concrets.

I és aquí on queda clar que el vi no és només una beguda alcohòlica. És molt més que això. El vi és cultura, tradició, història. En ple 2015 ja, estar bevent un vi que, possiblement, prové de l’acció que un home va fer fa un munt de segles no deixa de ser un fet curiós i digne de reflexió. Només tenint molt clara aquesta transversalitat del vi podem arribar a respectar-lo i a estimar-lo com es mereix.

Vàrem acabar el sopar (i l’ampolla) fent un brindis en honor a Frai Juníper Serra i donant-li les gràcies per haver tingut en el seu dia la visió i l’atreviment que va tenir. Segur que quan ho va fer no pensava més enllà de proveir la missió de recursos propis, de vi per al consum diari. Però sense visionaris com ell el món no seria com és ara, ple de moments durs, però amb algun moment agradable, per gaudir amb els amics i companys.

Salut i gràcies!

Josep Pelegrín – Sumiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari