bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

La Copa

Publicat el 03/07/2013 a les 15:56, per

Sempre s’ha de trobar un moment de tranquil·litat per obrir una ampolla de vi i gaudir-ne al màxim d’ella, però no sempre ens passa això. A vegades no acabem de gaudir bé del vi degut a una mala elecció de la copa i no del vi. La copa és un instrument per poder beure i com a tal ha de ser l’indicada per a cada vi. I és que un vi pot canviar molt en funció de la copa utilitzada. Existeixen tantes copes de vi com podeu imaginar. No hi ha un copa millor que l’altre, però si dependrà de l’ús del que li donarem i del vi que beurem.

Les copes han de tenir uns mínims en quan a disseny que ajudaran a milloraran un vi, si no els tenen, l’empitjoraran.

Les corbes de la copa han de ser als llocs adequats, el fons ha de ser rodó per ajudar a airejar el vi i deixar que es desenvolupin les aromes. La part superior ha d’acabar en forma cònica cap a l’interior, així no s’escaparà l’essència.

La columna o tija ha de ser prou llarga per no tocar el calze amb la mà i escalfar el vi, i el cristall ha de ser ho més transparent i llis possible.

Copes de Vi

En funció de la boca i  del balcó (fons), els nostres sentits captaran diferents sensacions, és a dir, en funció del diàmetre de la boca de la copa, aquesta deixarà escapar més o menys els aromes i permetrà la entrada d’una menor o major quantitat d’oxigen. Un vi de criança precisarà d’una copa amb boca més ample i un vi jove una boca més tancada.

El balcó, part corba de la copa, serà poc pronunciat pels vins joves, frescos i aromàtics. I aquelles que el tenen més pronunciat, ideals per vins amb mitja o llarga criança.

La base ha de tenir prou diàmetre per equilibrar i estabilitzar la copa.

Perquè una copa flauta pels espumosos, doncs al ser més altes, primes i amb el fons més petit i còniques a la part superior, son adequades per a que l’espumós no perdi efervescència i els seus aromes s’aposentin.

La diferència entre una copa de vi blanc i la de negre ha ser que la de negre  sigui una mica més gran degut a la seva càrrega en tanins i necessita moure’s per respirar.

Estructura Copa

Alhora de servir no s’ha d’omplir massa la copa, el vi necessita d’un espai per poder respirar i alliberar tots els seus aromes.

Com podem veure, la copa, és un estri important alhora de tastar un vi, doncs és indispensable saber quina copa és la ideal per a cada vi. L’elecció a vegades serà difícil, hi haurà situacions que disposarem dels tipus adequats, però sempre s’ha d’intentar aproximar-se a la millor copa per millorar el vi.

Escrit per

Deixa un comentari