bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

La Lluna, la Pruna, vestida de dol

Publicat el 10/11/2014 a les 18:54, per

No cal ser un licantrop ni que ens surti pèl per tot el cos, ni ullals, les orelles de punxa i esquivar les bales de plata per notar els efectes  de la lluna. La lluna, aquell satèl·lit que penja a prop nostre (només està a 384400Km de distància) i que, d’alguna manera i sense voler-ho, ens afecta de manera directa. Ens afecta en el cas de les marees en els oceans amb les seves pujades i baixades diàries.

Cada dia es produeixen dues marees altes i dues baixes que tenen lloc cada 12 hores i 25 minuts en qualsevol punt de la terra. I també existeixen les marees excepcionals que tenen lloc cada 18 anys i mig degudes a l’alineació del Sol, la Terra i la Lluna Quan ens tallem el cabell, si és en lluna creixent o lluna minvant, també ens creixerà més o menys de pressa.

Lluna

En l’estat d’ànim de les persones també la notem, si no, sortiu una nit de lluna plena a prendre una copa o ballar i veureu com està l’ambient!!! És present al cicle menstrual de les dones, que dura exactament el mateix que el cicle de la lluna.

Des de sempre, també ha estat present a l’agricultura.

La lluna plena per exemple fa que hi hagi més moviment de saba a les plantes com també fa que tallar  fusta en aquesta lluna, permet que hi hagi més infeccions de fongs a les plantes i val més no tocar-les.

 

Lluna nova

Millor moment per llaurar, abonar, cavar, etc. la terra. Trasplantar, podar, tallar llenya, etc. Cultivar les plantes de les quals aprofitarem l’arrel com les pastanagues, els alls i les cebes. Podar la gespa perquè sigui més forta d’arrel.

Lluna creixent

Sembrar, les plantes tenen més resistència a les plagues, les plàntules desenvolupen millor les fulles i les flors, creixement important de xampinyons.

Lluna plena

Recollir els fruits al matí, sembrar, tallar la gespa per desenvolupar el fullatge, no podar els arbres.

 Lluna minvant

Realitzar empelts, sembrar els últims dies perquè hi hagi bona fructificació, sembra de cereals perquè el gra sigui gran, trasplantar.

Per les feines del celler la lluna i les seves fases també marcaran quina feina hem de fer. A l’hora de tastar, i en molts vins, la lluna ens marcarà quins tipus d’aromes trobarem en aquells vins… Són els famosos dies Fruita, Flor, Fulla i Arrel. Dependrà també la fase lunar i si està més o menys a prop de la terra….

Creieu-me que es nota!!!

La lluna és també font d’inspiració musical, com ara cançons per a nens petits com la lluna, la pruna i no sé si en Pinxo i en Panxo els hi afectava!!! També els Sau parlen de la lluna a la cançó Boig per tu.

En resum , la lluna ens marca, ens afecta, ens inspira….hi ha qui diu que fins hi tot hi ha caminat per sobre d’ella.

Ah!! I si no la sabeu trobar…només heu d’aixecar el cap i allà estarà, amb el seu color plata i de fons algun licantrop udolant!!!

Sergi Figueras – Sommelier de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari