bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

No sempre és tot el que sembla…

Publicat el 15/09/2014 a les 12:31, per

… ni totes les afirmacions són sempre veritat. I més si parlem d’un món tant ampli i alhora ple de “falsos entesos” com és el món del vi.

Hi ha una sèrie d’afirmacions que, a base d’anar-les repetint, més per desconeixement que no pas per mala intenció, han acabat convertint-se en veritats absolutes. Res més lluny de la realitat. Alguns exemples:

NoSempreEs...-1 “Els vins negres se serveixen a temperatura ambient, els blancs freds i el cava, glaçat”: que els blancs se serveixen freds és cert, però ni els negres a temperatura ambient ni el cava glaçat. Ni el cava ni cap altre tipus de vi es pot servir per sota de 6ºC., doncs queden esmorteïts tots els seus aromes i sabors. I això de la temperatura ambient, cal tenir en compte que, a ple segle XXI, la temperatura ambient de qualsevol menjador és d’uns 21ºC, temperatura a la qual fins i tot el millor dels vins negres ens semblaria alcohol pur.

“El vi negre mai se serveix amb glaçonera”: i si l’hem de servir per sota dels 21º, fins i tot a temperatures pel voltant dels 12 o 14º, com hem vist en el punt anterior, com ens ho fem?

I, per acabar, la que més m’agrada: “els vins negres milloren amb el temps”. Doncs depèn. Depèn del tipus de vi, de la seva elaboració, del raïm utilitzat, de l’any, de la filosofia de l’enòleg… Hi ha certs vins que sí que milloren amb cert envelliment a l’ampolla, que s’arrodoneixen, però ni ha d’altres que val més no deixar-los evolucionar gaire.

Com podeu veure, no sempre ens podem creure tot el que se’ns diu.

Josep Pelegrín – Summiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari