bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Novembre

Publicat el 17/11/2014 a les 17:35, per

Tardor a la vinya

El mes de Novembre, és possiblement, un dels més moguts pel que fa al món del vi. Per tots és conegut el famós “Estiuet de Sant Martí” i també que “a cada porc li arriba el seu Sant Martí”, i és que aquest Sant dóna per molt.

En el cas del vi, Sant Martí és la data assenyalada per saber que surt el primer vi de l’any. El VI NOVELL.

Hi ha moltes dites al voltant  del Vi Novell, i això ja ens ve dels romans.

Si hi ha Ram, hi ha Mam. Si és de Pi, és bon vi

Antigament, quan arribava el vi novell, la gent penjava una branca de pi a la porta i així la gent sabia que els hi havia arribat el nou vi.

Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi” o  potser “Per Sant Martí, beu el bon vi i deixa l’aigua pel molí”.

I és que el vi Novell (o jove, com li vulguem dir), és el vi que no ens enganyarà, i ens dirà com ha estat l’anyada.

El tercer Dijous de Novembre, és un dia marcat a nivell mundial perquè “Le Beaujolais Noveau est Arrivé”

Aquesta tradició prové dels productors de la zona del Beaujolais, en fer un vi jove per celebrar el final de la verema.  Aquesta festa va anar agafant força i va trobar l’interès mundial per aquest vi, elaborat amb la varietat Gamay i fet amb el que se’n diu  amb maceració carbònica. És a partir de la mitjanit del tercer dijous de Novembre, que el vi està per beure. Ni un minut abans!!

No és el tercer dijous de Novembre, però si el tercer cap de setmana de Novembre, que hi ha un dels esdeveniments més esperats de l’any.

La Subhasta del Hôspices de Beaune!!!

L’Hôtel-Dieu era un antic hospital fundat l’any 1443, situat a la ciutat de Beaune, a canvi de cuidar els malalts, que, possiblement no tenien família, s’anaven quedant amb les terres de la gent que cuidaven, fins que al final va passar a ser uns dels màxims propietaris de la zona. El 1851, van començar a fer una subhasta dels seus vins per tal de poder mantenir l’hospital. Actualment, és una de les subhastes més importants dins del món vinícola. És molt interessant tastar vins de terrers molt i molt petits.

Festa del Cava 2014

El darrer cap de setmana de novembre, i des de fa uns quants anys, també comença a ser important, aquest cop no a França, sinó a Manresa, es celebra la FESTA DEL CAVA.

Concurs Bombollat

Una festa que va agafant força, on es poden tastar més de 100 productes, on es pot gaudir de totes les varietats, tant de cava com de champagne; on es pot compartir amb els elaboradors i la gent del voltant; on, com si d’un anunci es tractés, ens sentim com bombolles dins la copa.

També amb subhasta de caràcter solidari, i, com que tant el vi, com el cava i el champagne són per compartir, aquest any s’hi afegeix un tast a quatre mans. És el BOMBOLLA’T. Fet per això, per gaudir, compartir, riure i finalment brindar amb tothom.

M’encanta el mes de Novembre!! Ara només he d’aprendre a matar porc!!

Sergi Figueras – Sumiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari