bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

PREMIERS O A L’AVANÇADA

Publicat el 06/05/2011 a les 9:16, per

 

 

 

La venda de Premiers o a l’avançada és un sistema que s’utilitza des de fa molts anys a Bordeus, on els vins es compren abans de que surtin al mercat amb la diferencia que els preus són més atractius. Aquesta pràctica s’ha anat implantant darrerament en algunes bodegues espanyoles de gran prestigi, com és el cas de dos de les grans de la Rioja Artadi i Viñedos de Páganos.

Aquesta setmana, doncs, ens hem desplaçat a la Rioja Alabesa per provar les propostes en Premier de Juan Carlos López de Lacalle i de Marcos Eguren.

Hem estat dos dies tastant vins que estan en procés d’elaboració i ara haurem d’esperar a que l’enòleg els acabi per veure el resultat final. Així, han estat uns dies molt intensos on hem tingut la oportunitat de tastar-ne alguns que, ja des d’ara, apunten maneres.

El primer dia vam anar a Artadi, una bodega fundada al 1985 que elabora vins de tres regions (Rioja Alavesa, Navarra i Alacant) seguint les pràctiques agrícoles tradicionals, sense la utilització de substàncies químiques sintètiques i cultivant amb els criteris de l’agricultura ecològica i biodinàmica. En aquesta ocasió, doncs, ens vam desplaçar a Artadi per a tastar els vins en premier que elaboren a la Rioja Alavesa. Acompanyats del seu fundador, Juan Carlos López de Lacalle, ens van presentar tres vins de finca: Valdeginés, La Poza i el Carretil i el mític vi El Pisón, d’una finca de tan sols 2.4 Ha plantada l’any 1945 i que proporciona un vi excel·lent que reflexa fidelment les característiques climàtiques i edafològiques de la parcel·la.

El segon dia, de bon matí (ja que al vespre jugava el barça), vam visitar la bodega Viñedos de Páganos. Allà ens hi esperava en Marcos Eguren, l’enòleg i propietari de la bodega que va fer-nos una instructiva visita al recinte i a les vinyes. Tot seguit, en un entorn immillorable i amb les explicacions del Marcos, vam tastar els vins d’aquest any El Puntido i La Nieta elaborats en aquesta bodega 100% amb Tempranillo. Aprofitant l’ocasió vam tastar també els vins que elaboren a la bodega Teso la Monja, a Toro: Almirez, Victorino i Alabaster tots tres elaborats amb Tinta de Toro.

Així doncs, una vegada tastats els vins i tenint en compte les condicions climatològiques de l’any 2010 on hi ha hagut valors extrems intermitents (condicions que, evidentment, s’han traslladat als vins), hem de preveure que aquesta serà una anyada particular caracteritzada per vins més càlids i madurs.

En breu, us proposarem els preus dels vins que hem seleccionat aquests dies per vendre en Premier.

 

Podeu veure les imatges de la visita al següent link: Premiers La Rioja

 

Escrit per

Una resposta a “PREMIERS O A L’AVANÇADA”

  1. jordi alvarez escrigué:

    quina enveja Marc, però sana, encara m´enrecordo de que l´any passat vaig tenir la sort de poder fer auqesta visita amb vosaltres…va ser espectacular!

Deixa un comentari