bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Puntuar amb cert criteri

Publicat el 22/09/2014 a les 16:57, per

Quan anem a comprar un vi, tenim diferents alternatives, anar a buscar el que sempre hem begut, acostar-nos a la botiga i que la persona que ens atengui en faci alguna recomanació, comprar algun vi que ens ha recomanat algun amic, o un amic de l’amic o bé, obrir aquests llibres que s’anomenen guies.

Robert Parker

Crec que últimament, estem perdent el sentit de la paraula….GUIA.

Una guia de vi, no deixa de ser un llistat amb les puntuacions i anotacions subjectives d’una persona o d’un equip de persones, amb la mateixa visió sobre el vi.

En els darrers temps, les guies, no només són llistats de diferents vins sinó que s’han convertit en els amos del mercat. Ens trobem davant de personatges que han agafat una força i una dimensió inimaginables un temps enrere.

Ens hem trobat que la influència ha arribat tant lluny que moltes bodegues han fet el vi de manera com els hi agradava als crítics per treure bones puntuacions i d’aquesta manera poder vendre els vins.

Certs enòlegs feien el vi  per als crítics, com si es tractessin de sastres fent vestits a mida.

Últimament, guies  de anomenada mundial, han fet un canvi en els seus crítics, i han posat persones d’una nacionalitat per a puntuar els vins del seu país ( gran encert). Ara però, els que agraïm aquest gest per part de les guies, veiem com denominacions d’origen o cellers en concret, que abans gaudien de certa fama i immunitat, reben trompades, merescudes o no, depenent dels ulls que s’ho mirin.

Per una altra banda, hi ha crítics que es creuen més importants que qualsevol celler, denominació o el que és més greu, viticultor i/pagès.

Personalment, m’agradaria veure com aquest tipus de personatges, s’ho maneguen, amb una desbrossadora,

Unes tisores de podar, llaurant la vinya, decidint quan s’ha de veremar i jugant-se la feina de tot en any, en pocs dies.

Estem d’acord que la visió dels vins, com de moltes altres coses, és totalment subjectiva. Ara bé, senyores i senyors crítics, gurus i  blocaires, abans de puntuar pensin bé el que diran, perquè si una cosa he après en això del vi, és que ningú té la veritat absoluta i menys quan parlem de cultura…

Ah!! I no  cal que s’emprenyin si  els critiquen a vostès.

 Sergi Figueras – Summiller de El Petit Celler

 

 

 

Escrit per

Deixa un comentari