bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

TEMPS D’AIREJAT, ES POT OXIGENAR UN VI EN EXCÉS?

Publicat el 22/10/2012 a les 9:24, per

 

 

 

 

Sí, es pot “sobre airejar” un vi. No hi ha una norma bàsica per saber quin és el temps exacte d’oxigenació que requereix cada ampolla, ja que depèn de factors com el tipus de vi, anyada i varietat. Podríem afirmar que un vi jove, de qualitat i sòlida estructura, pot suportar i fins i tot beneficiar-se d’un mètode d’oxigenació brusc, com per exemple ser decantat dues vegades.D’altra banda, vins més vells amb un cert grau de finesa necessiten ser tractats amb molta més cura.

Mentre que l’airejat pot incrementar el grau de complexitat d’alguns exemples que es troben en la seva fase òptima d’envelliment, el contrari sol succeir en el cas de vins més fràgils, ja que moltes de les notes delicades que ofereixen, poden desaparèixer del tot.

Segons la revista britànica ‘Decanter’, alguns dels vins que participen en els esdeveniments organitzats per aquesta, es decanten amb hores d’antelació, mentre que els més vells i delicats, es serveixen just abans de ser tastats per minimitzar el temps de contacte amb l’oxigen a la copa.

Com anècdota, el mateix article explica com en una ‘masterclass’, el representant de Châteuax Lafite va fer que es decantés el seu vi del 1988 amb dues hores d’antelació, mentre que el representant de Château Mouton Rothschild va preferir que el seu 1989 no fos decantat. En canvi, va suggerir que el vi romangués destapat a l’ampolla una hora abans de servir-lo.

 

Agustín Vidal

Escrit per

Deixa un comentari