bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

Un vi per a cada plat

Publicat el 23/07/2014 a les 15:38, per

Un vi per a cada plat - El Petit Celler

D’un sopar escàs i mal cuinat, d’un ressopó dolent i nit pitjor, de beure un vi desgraciat, allibera’ns, Senyor”.

Tal i com resava en aquests versos el gran poeta Clément Marot, menjar i beure van sempre de la mà. No hi pot haver un dinar o un sopar complert sense la corresponent beguda. Però, quina? Si seguim quatre normes bàsiques, ens serà molt fàcil trobar el vi adequat a cada plat:

Norma nº1: amb plats suaus servirem vins suaus i amb plats més contundents, vins amb més cos. Aquesta norma fa que, normalment, els peixos casin millor amb els vins blancs, i les carns, sobretot les vermelles, amb els vins negres.

Norma nº 2: començarem un àpat amb els vins secs, per finalitzar-lo amb els dolços. Amb aquesta norma trencaríem el tòpic del cava amb les postres: el cava, sobretot el brut nature, és l’aperitiu per excel·lència del nostre país; amb les postres cal escollir un vi dolç. Atrevim-nos-hi!

Norma nº 3: buscar el màxim de similituds entre el plat i el vi (plat fresc, vi fresc; plat senzill, vi senzill; plat complex, vi complex…). És per això que els primers plats del menú, més senzills i lleugers, s’acompanyen amb vins blancs, i els plats principals, amb vins més contundents, ja siguin blancs o negres.

Norma nº4: sabeu quin és el millor maridatge del món? Escollir per a un menú el vi que, en aquell moment, ens vingui més de gust, en funció de les nostres preferències, les dels nostres acompanyants, de l’estat d’ànim,…

Un bon menú regat amb un bon vi, èxit segur!!

Sergi Figueras – summiller de El Petit Celler

Escrit per

Deixa un comentari