bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

VARIETATS AUTÒCTONES O FORANIES

Publicat el 29/07/2011 a les 9:23, per

 

 

 

 

Quan tastem un vi moltes vegades el valorem tenint en compte les varietats que l’integren. Així, les varietats autòctones reflecteixen en el vi el caràcter de la zona on s’elabora i imposen el paisatge d’aquell indret. Cada cop coneixem més varietats que han estat recuperades: la Picapoll negre, la Mandó, el Sumoll, el Belat o el Premsal blanc, entre moltes altres. Algunes ja les hem pogut tastar i d’altres tot just estan en procés d’estudi. El que està clar es que son varietats que no et deixen indiferent, que tenen coses a dir-te, que sorprenen.

Amb això no estic dient que les varietats foranies no s’adaptin correctament a d’altres zones que no són les seves. Per posar algun exemple, la Cabernet Sauvignon d’origen Francès (Bordeus) s’adapta molt bé a terres Sudafricanes, o la Pinot Noir -també d’origen Francès (Borgonya)- que encaixa perfectament a l’Estat d’Oregon. Sigui com sigui, hem de remarcar la importància de la feina que estan fent els centres d’investigació en el desenvolupament de varietats i la seva adaptabilitat als diversos paisatges ja que la diversitat és necessària per disposar del màxim de possibilitats a l’hora d’elaborar un vi i, a la vegada, no córrer el risc – com està passant en altres cultius – de reduir l’espècie, fet que pot comportar problemes en un futur.

Escrit per

Deixa un comentari