bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

VEREMANT PICAPOLL

Publicat el 20/09/2011 a les 12:27, per

 

 

 

 

Ja ha arribat el setembre, el més de la verema, però com tots sabeu la verema ja està bastant avançada i ja fa forces dies que els cellers treballen intensament.

El passat divendres, de bon matí, quan el dia mostrava els seus primers raigs de sol, vaig acostar-me fins a Artés, al celler de Solergibert per participar de la verema del Picapoll que donarà lloc a un dels vins més moderns de la nostra D.O.. Un vi elaborat amb vinyes velles: el Pd’a (Picapoll d’Acàcia). Es tracta d’un blanc elaborat amb la varietat autòctona picapoll, fermentat en botes d’Acàcia i que es manté en contacte amb les mares durant quatre mesos.

Tot just arribar i sense baixar del cotxe, el Josep Solergibert m’encamina cap a la vinya que veu néixer el Pd’a. Envoltat d’un meravellós paisatge amb Artés de fons, en Josep m’explica la història d’aquesta vinya i d’on va sorgir la idea de crear un vi fermentat en bota d’Acàcia: “La fusta d’acàcia és molt neutre i el primer dia que vaig ficar-hi el nas a dins la decepció va ser immensa”. Tot i això, després de la primera elaboració “vaig poder comprovar com aquella fusta poc suggerent en un inici aconseguia aportar uns aromes de flor blanca i fonoll exquisits”.

Mentre el Josep va explicant-me històries viscudes, en cap moment deixa de veremar perquè vol tenir la feina feta abans de migdia quan el sol comença a apretar. Avui només veremem el picapoll del Pd’a i una vegada enllestida la feina marxem ràpid cap al celler.

En menys de deu minuts ens hi plantem i, sense perdre ni un minut, comencem el procés de selecció del raïm i el posem a la premsa per obtenir el most que bombarem cap a la tina.

Finalment, la jornada conclou i torno cap a casa havent viscut una magnífica experiència que recordaré en cada glop que faci, a partir d’ara, d’aquest gran vi que ens ofereix la família Solergibert.

Escrit per

Deixa un comentari