bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

VINS MINERALS?

Publicat el 30/09/2012 a les 21:43, per

 

 

 

 

‘Mineral’ és un adjectiu molt utilitzat entre molts tastadors, però que en el moment de transmetre al consumidor no expert en la matèria, es fa difícil d’explicar.

A què es refereix el terme ‘mineralitat’ en realitat? ¿En sabor o l’aroma que transmet el sòl en forma de pedra o hidrocarbur?

Si és cert que molts vins, blancs en general, tenen certs aromes específics que els fan únics i que moltes vegades se’ls atribueixen al tipus de composició del sòl on la vinya està plantada. Exemples d’aquests: chardonnays de Chablis i Côte de Beaune a Borgonya, alguns Sauvignon Blancs de Pouilly Fumé a la Vall de Loira, alguns vins dolços i també secs de Tokaj a Hongria, o alguns rieslings Alemanys.

El debat comença quant més compostos minerals hi ha al terra, i com més intensos són els mateixos, més intenses seran aquestes notes minerals en el vi.

Segons el llibre titulat ‘Wine’ publicat per Tong Magazine, aquesta teoria no és pas certa, ja que molts minerals no tenen gust, i que alguns, com a molt tenen una reminiscència salada. També afirma que la seva presència en el vi passa organolèpticament desapercebuda en comparació als aromes de fruita, els tanins, l’acidesa i l’alcohol.

Els minerals són nutrients que necessita la planta per al seu creixement, fotosíntesi, etc. Els més importants són: nitrogen, fòsfor, potassi, calci, magnesi, sofre i coure, i l’excés d’aquests només incrementa el vigor a la vinya, el seu rendiment, i com a conseqüència, vins més diluïts.

Això no vol dir que ara tothom hagi de deixar d’utilitzar aquesta terminologia, l’objectiu d’aquest article és reflexionar i anar més enllà sobre temes que no ens havíem qüestionat abans.

 

Agustin Vidal

Escrit per

Una resposta a “VINS MINERALS?”

  1. jordi figueras escrigué:

    Hola Agustin, m ha fet certa il.lusió llegir el teu article, perque fa temps que hi donc voltes i no ho acabava d entendre, i fa temps que penso que hi ha una mica de teatre amb certs conceptes, com per exemple amb els diferents gustos que es troben en un sol vi, pero en fi, es clar que no soc un expert i n estic aprenent.Gràcies per la informació.

Deixa un comentari