bloc dels sommeliers d'El Petit Celler

VINS VEGANS

Publicat el 25/09/2012 a les 20:45, per

 

 

 

 

Vegetarià, vegà, ovovegetarià són termes que mai hem sentit però, que significa cada un d’ells en realitat?

Dins de la pràctica vegetariana hi ha diferents tipus i graus. Les persones que no admeten cap ingesta de productes derivats dels animals (com l’ou o els lactis) són denominades vegetarianes estrictes o, en molts casos, veganes, encara que el veganisme és més que una dieta. Aquelles que sí consumeixen llet es coneixen com lactovegetarianas i aquelles que consumeixen ous són denominades ovovegetarianas.

De la mateixa manera, també hi ha vins per vegans i vegetarians. Com molta gent desconeix, hi ha molts vins que per elaborar utilitzen productes d’origen animal en petites proporcions, generalment durant el procés de clarificació i filtrat.

Alguns dels exemples són:
Gelatina provinent de derivat de carn o peix
Quitosan derivat de crustacis
Caseïna present en molts productes lactis
Albúmina d’ou

El que fa que diversos tipus de vins siguin aptes per vegans, és reemplaçar aquests agents per altres que no siguin d’origen animal, com ara la bentonita, un tipus d’argila que s’utilitza per clarificar i després, per descomptat, és retirada sense alterar en absolut el vi. Alternativament, el vi es pot embotellar sense filtrar.

Lamentablement, a Catalunya i Espanya són poques les etiquetes que informen si el vi és apte per vegans. Per aquest motiu, en el moment de comprar un vi al Petit Celler, no dubti en demanar informació al personal sobre quins dels vins són d’aquest tipus.

El món del vi és cada vegada més ampli, oferint alternatives perquè tothom pugui gaudir d’una bona ampolla, més enllà dels seus gustos personals o estils de vida.

Agustin Vidal

Escrit per

Deixa un comentari